Tooth talk

Zašto je bitno da se vašem zubaru ne žuri?
Slow ne treba imati negativnu konotaciju. Obično se za ono što vrednujemo više isplati imati strpljenja. Stresan i užurban način života često uzimaju svoj danak - zato smo gotovo uvijek - u žurbi. Zahvati u usnoj šupljini zahtjevaju preciznost i mirnu ruku, postoje protokoli koji se ne mogu preskakati, pogotovo ako želimo napraviti kvalitetan protetski rad kojime ćemo zadovoljiti funkciju i estetiku.

Nitko ne voli sjediti u čekaoni, svi smo kratki s vremenom pa tako često poželimo da je zubar što prije gotov. Neki postupci se mogu odraditi iznenađujuće brzo no za neke nam ipak treba vrijeme i dodatan fokus kojeg u žurbi ne možemo imati.

Dr. Marko Zimmermann vrlo je jasan oko svojih termina - 1 pacijent, 1 sat, a ponekad i više. Nisu svi pacijenti isti - neki se boje više, neki manje, neki imaju više povjerenja, neki manje. Kako bi njihov boravak na zubarskoj stolici bio ugodan i produktivan, doktor im se mora u potpunosti posvetiti, a to zahtijeva vrijeme.

Kada se pacijentu izrađuje plan terapije, taj plan isto zahtjeva vrijeme - govorimo o radu koji će definirati estetske i funkcionalne značajke nečijeg osmijeha dugi niz godina. Kada bi vam netko rekao da vam radi predračun za zube, očekivali biste papir s brojkama i uslugama za koji nije potrebno više od 30 minuta. A kada bi vam doktor rekao da planira kako će izgledati vaš osmijeh narednih 15 godina - tada biste voljeli da se tom planu posveti i isplanira osmijeh koji će vas oduševiti i na kojem će vam drugi zavidjeti.

Zato prilikom odabira vašeg novog zubara dobro razmislite kome ćete povjeriti brigu o vašem osmijehu! Ako želite riješiti zdravstvene probleme vaše usne šupljine i želite doktora dentalne medicine koji će o vašem osmijehu uistinu brinuti, onda birajte ordinaciju s pravim mindsetom. Veliki sustavi i klinike posloženi su kako bi vrednovali produktivnost, dok male ordinacije i sustavi u centar svog djelovanja stavljaju pacijenta. Doktorii malih ordinacija više ulažu u svoju edukaciju, svoj rad, jer osobno nose i osjećaju odgovornost.

Zimmermann aestetic dental studio njeguje slow pristup prema pacijentima. Članstvo u Slow Dentistry Global Networku samo je potvrda napora i želje dr. Marka Zimmermanna da pacijentima u svakom trenutku pruži kvalitetnu dentalnu uslugu.

Što slow dentistry znači za doktora dentalne medicine?
 • znači odvojiti vrijeme za dobrodošlicu; za pažljivu, pacijentu prilagođenu komunikaciju te brigu koju svaki pacijent zaslužuje
 • znači beskompromisnu posvećenost izvrsnosti i sigurnosti
 • znači pobrinuti se da je svaki zahvat siguran, pouzdan, a njegov rezultat dugotrajan
 • znači smanjenje dentalne fobije i anksioznosti kod pacijenata
 • znači stvaranje stress-free okruženja za cijeli stomatološki tim

Što slow dentistry znači za pacijenta?
 • znači informirani pristanak i suglasnost, gdje se svaki postupak, složen ili jednostavan, temeljito objašnjava korak po korak prije njegovog početka
 • znači zahvate bez traume, izvedene u ugodnom okruženju, uz pomoć najboljih tehnika i uz korištenje najboljih materija
 • znači da pacijenti počinju bolje cijeniti svoje oralno zdravlje te su motivirani kako bi zdravlje svog osmijeha držali pod kontrolom
 • znači sigurnu njegu zubi bez stresa i bez boli
Kako bezbolno uljepšati osmijeh - priča o Grillzima
Zimmermann dental aesthetic studio prvi je u Hrvatskoj započeo s izradom Grillza. Što su Grillzi?

Ako ste ikada u showbizz člancima na internetu vidjeli fotografije poznatih pjevača i glumaca kojima se na zubima presijavaju metalne i dijamantima/cirkonima optočene navlake i pitali se što je to i kako se izrađuje, evo odgovora. Radi se o Grillzima - zubnom nakitu koji se može aplicirati na jedan ili više zuba, a varijante dizajna su bezbrojne.

Možemo ih izraditi samo za jedan zub, više zuba ili za cijelu čeljust. Dizajn se izrađuje shodno željama pacijenta, a za izradu možemo koristiti klasičan metal koji se koristi u izradi metal-keramičkih krunica ili možemo koristiti premium materijale poput platine ili zlata.
Zašto je dermalne fillere najbolje postavljati kod zubara?
Botox i dermalni filleri dva su iznimno popularna tretmana posljednjih godina zbog svojih svojstava tretiranja bora, gubitka volumena kože lica te oblikovanja kontura lica.

Ako razmišljate o uporabi dermalnih filera i Botoxa, zasigurno vas brine koga odabrati za vaš tretman. Vaš je doktor dentalne medicine možda netko tko vam ne bi odmah pao na pamet, ali od svih profesionalaca koji se specijaliziraju za ove tretmane, on je najbolji izbor.
Zašto su doktori dentalne medicine najbolji stručnjaci za botoks i filere?
Doktori dentalne medicine su visoko kvalificirani medicinski stručnjaci koji tijekom godina školovanja stiču temeljna znanja o anatomiji lica od čela do brade (maksilofacijalno područje). Ostali stručnjaci poput općih plastičnih kirurga, oftalmologa ili dermatologa neće imati ni približno istu razinu znanja koju doktori dentalne medicine imaju jer oni provode mnogo invazivnije zahvate u području lica u usporedbi s bilo kojim medicinskim stručnjakom.

Iako će doktori dentalne medicine morati proći dodatnu obuku za davanje injekcija Botoxa i aplikaciju dermalnih fillera, oni već imaju bogato teoretsko znanje o području lica zbog svog razumijevanja anatomije lica.

Doktori dentalne medicine jedni su od najpreciznijih stručnjaka kada je riječ o korištenju inekcija jer je to zahvat koji izvode nekoliko puta dnevno. Posljedično, ubizgavanje anestetika, Botoxa ili dentalnih fillera za pacijente je relativno bezbolno, brzo i ugodno.
5 stvari koje morate znati o parodontozi
Parodontoza je bolest koja može dovesti do raznih drugih zdravstvenih problema ako se ne liječi. No, to stanje ne znači i kraj zdravog osmijeha. Postoje tretmani uz čiju pomoć parodontozu možemo držati pod kontrolom i smanjiti rizik njenog daljnjeg napredovanja te posljedično gubitka zubi. Ako vam je nedavno dijagnosticirana parodontoza, možda ste zabrinuti što to znači za budućnost vašeg osmijeha. Iako parodontozu ne možemo izliječiti, treba znati da je oporavak od parodontoze moguć.

Što je parodontoza?
Parodontitis ili parodontoza, također poznata kao bolest desni, teška je infekcija koja oštećuje meko tkivo u ustima. Bez liječenja, parodontoza može uništiti kost koja podupire vaše zube, uzrokovati pomičnost zuba ili dovesti do njihovog gubitka.

Kada su vaše desni zdrave, bit će čvrste, dobro će prijanjati uz vaše zube i biti će blijedoružičaste boje. Kako možete procijeniti jesu li vaše desni zdrave? Obratite pažnju na simptome parodontitisa:
 • Desni koje lako krvare
 • Četkica za zube ružičaste ili crvene boje nakon četkanja
 • Krv prilikom čišćenja zuba četkanjem ili koncem
 • Jarko crvene, tamnocrvene ili ljubičaste desni
 • Otečene ili natečene desni
 • Desni koje su osjetljive na dodir.
 • Halitoza (loš zadah)
 • Klimanje zuba
 • Bol prilikom žvakanja.
 • Nastali su novi prostori između zuba koji se ne mogu drugačije objasniti
 • Povlačenje desni
Kako parodontozu možemo držati pod kontrolom? Srećom, parodontoza se može liječiti. A cilj svakog plana liječenja parodontoze je osloboditi džepove zuba od bakterija kako biste mogli izbjeći daljnje uništavanje kosti i tkiva. Najbolji način liječenja parodontoze je dobra oralna higijena, uključujući pranje zubi najmanje dva puta dnevno i čišćenje zubnim koncem jednom dnevno. Uklanjanje kamenca i čišćenje od strane doktora dentalne medicine neophodni su za uklanjanje plaka i kamenca i ponovno uspostavljanje zdravlja parodonta.

Što treba znati o oporavku od parodontitisa?
 1. Parodontoza se javlja u različitim oblicima, a svaki oblik može zahtijevati drugačiji pristup liječenju. Liječenje parodontitisa ima širok spektar, ali primarni cilj je suzbiti infekciju što je moguće brže i učinkovitije.
 2. Rizik od ponovnog javljanja parodontitisa veći je ako ne provodite odgovarajuću oralnu higijenu. To će povećati dubinu džepa i gubitak kosti.
 3. Možete poboljšati uspjeh svoje terapije uklanjanjem određenih čimbenika rizika iz svog načina života. Za početak, kako biste poboljšali svoje oralno zdravlje, trebali biste prestati koristiti bilo kakve duhanske proizvode. Kontinuirana visoka temperatura u usnoj šupljini doprinosi množenju bakterija koje su glavni uzročnik parodontoze.
 4. Terapija parodontoze zahtijeva vrijeme, ali nakon tretmana primijetit ćete da je vaše oralno zdravlje bolje nego ikad. Nakon tretmana vaše desni više neće biti bolne i moći ćete ih četkati, čistiti koncem i jesti bez boli ili krvarenja. Neće vas više brinuti loš zadah.
 5. Gingivitis tj. blaga upala zubnog mesa prvi je korak ka parodontozi, ali je za razliku od parodontoze izliječiv. Gingivitis je često povezan s tamnocrvenim, osjetljivim, natečenim desnima koje lako krvare, osobito tijekom pranja zubi. Kako liječimo gingivitis? Instrukcijama o oralnoj higijeni kojih se morate strogo pridržavati te profesionalnim čišćenjem zuba.
Kako znati razliku između gingivitisa i parodontoze?
To prepustite stručnjacima i ako odnedavno primjećujete krvarenje zubnog mesa, sada je trenutak da nas kontaktirate.
Kako zamijeniti jedan zub?
Solo krunica na jednom implantatu fiksni je protetski nadomjestak. To znači da ostaje trajno u ustima pacijenta i pacijent ju ne može sam odstraniti iz usne šupljine. Solo krunice na jednom implantatu odlično su rješenje kada pacijentu nedostaje jedan zub. Umjesto brušenja susjednih zuba koje svakako želimo očuvati, dovoljno je postaviti dentalni implantat u regiju u kojoj nedostaje zub i na njega postaviti krunicu. Primjerice, ako pacijentu nedostaje šestica, nema potrebe brusiti susjednu peticu i sedmicu koje bi bile nosači mosta od 3 člana, već je dovoljno postaviti implantat u regiju nedostajuće šestice. Na taj način štedimo caklinu susjednih zuba i posljedično produžujemo njihov vijek trajanja.

Ako i vama nedostaje samo jedan zub, javite nam se!
U kojim slučajevima predlažemo most na više implantata?
Fiksni radovi mogu se postavljati na jednom implantatu ili na više implantata, ovisno o broju zuba koji moramo nadomjestiti i ovisno o količini i kvaliteti kosti u regiji za koju predlažemo protetsku terapiju s dentalnim implantatima. Primjerice ako u lateralnoj/stražnjoj regiji (u koju spadaju zubi od petice do osmice) nedostaju tri zuba, ukoliko imamo dovoljno kosti, implantate možemo postaviti na mjestu petice i sedmice - u tom slučaju ta dva dentalna implantata imaju funkciju nosača mosta od tri člana uz čiju ćemo pomoć nadomjestiti nedostatak tri lateralna/stražnja zuba.

Već dugo nemate lateralnih/stražnjih zuba i mučite se sa žvakanjem? Javite nam se na vrijeme, dok još imate dovoljno kosti za postavljanje implantata i izradu trajnog rješenja!
Kako zamijeniti sve zube u jednoj čeljusti uz pomoć implantata?
Ukoliko pacijent nema niti jedan zub u čeljusti te ih želi nadomjestiti, ali nije sklon mobilnoj varijanti protetskog rada u vidu proteze, tada možemo predložiti implanto-protetske sisteme poput all-on-4 ili all-on-6.
All-on-four ili doslovno prevedeno sve na četiri fiksni su radovi koje u pravilu predlažemo kada u donjoj čeljusti nedostaju svi zubi. Kao što samo ime sugerira, postavljaju se četiri dentalna implantata koja će nositi fiksni protetski rad.
All-on-six ili doslovno prevedeno sve na šest fiksni su radovi koje u pravilu predlažemo kada u gornjoj čeljusti nedostaju svi zubi. Kao što samo ime sugerira, postavljaju se šest dentalnih implantata koji će nositi fiksni protetski rad.
Zajedničko jednom i drugom sistemu jest što ih odabiremo kada u lateralnim/stražnjim regijama nemamo dovoljnu količinu kosti te iz tog razloga krajnje implantate u čeljusti postavljamo pod određenim kutem.
All-on-4 I all-on-6 varijante radova predlažemo pacijentima koji pod svaku cijenu žele izbjeći izradu totalne proteze, a nemaju dostatnu količinu kosti za postavljanje implantata u stražnjem dijelu čeljusti. Ako niste pobornik mobilnih rješenja, a nemate niti jednog zuba, javite nam se za izradu fiksnog, trajnog rješenja na implantatima.
Što znači kada vaš doktor dentalne medicine koristi dentalni skener?
Digitalizacija u dentalnoj medicini postala je preduvjet uspješnih protetskih i implantoprotetskih terapija. Digitalni skener spada u digitalnu tehnologiju koju ne posjeduje puno ordinacija u Rijeci i okolici. I Zimmermann dental aesthetic studio odnedavno je implementirao tehnologiju dentalnog skenera u svoje protokole rada. Odabran je provjereno dobar premium brand 3shape TRIOS skener

Zašto nam služi digitalni skener?
Fizički otisci za privremene i/ili fiksne/mobilne protetske radove polako postaju prošlost. Sada umjesto otiska, uz pomoć dentalnog skenera možemo skenirati cijelu čeljust. Dobivene podatke možemo dodatno obraditi (ovisno o potrebi) te proslijediti dalje u dentalni laboratoriji koji će nastaviti s izradom krunica, mostova ili proteza.

Ljepota ovog uređaja jest njegova preciznost i zanemariva margina pogreške - nema više ponavljanja otisaka - jedan dvominutni sken je dovoljan kako bi tehničar izradio vaš novi osmijeh. Osim preciznosti, dodatna prednost za pacijente je nekorištenje otisne mase koja mnogim pacijentima stvara dodatan osjećaj nelagode prilikom uzimanja otiska. Osim subjektivnih prednosti koje će pacijenti osjetiti prilikom korištenja skenera, treba naglasiti kako je dentalni skener u ordinaciji dentalne medicine dokaz kako vaš zubar kontinuirano ulaže u nove tehnologije kako bi svojim pacijentima mogao pružiti uslugu dostojnu njihovog osmijeha.
Navigirana kirurgija
Navigirana kirurgija na prvu može zvučati strašno, međutim radi se o vrlo posebnoj usluzi koju pružamo u sklopu svih našim implanto-protetskih terapija.

Precizno planiranje implantološke terapije više je od pola uspjeha

Dr. Zimmermann prilikom planiranja implanto-protetske terapije koristi CBCT snimke pacijentove čeljusti te skenove dobivene uz pomoć 3shape TRIOS intraoralnog skenera. Dobivena dijagnostika omogućuje prikaz zuba, zubnih struktura te mekih i koštanih tkiva te olakšava planiranje tipa, duljine i nagiba dentalnih implantata koji će biti nosači planiranog protetskog rada.

Dobiveni parametri šalju se u dentalni laboratoriji koji uz pomoć 3D printera izrađuje šablonu koja će se koristiti kako bi se pacijentu maksimalno precizno postavili implantati te omogućio optimalan dosjed budućeg protetskog rada.
Terapija ozonom
Terapija ozonom je komplementarna dentalna usluga koja uključuje korištenje ozona za tretiranje određenih stanja u usnoj šupljini. Djeluje na način da stimulira imunološki sustav tijela, povećavajući razinu kisika i ubijajući bakterije, viruse i druge patogene.

U Zimmermann dental aesthetic studiu koristimo terapiju ozonom. Terapija ozonom djeluje na principu kombinacije plina ozona, kisika i ultraljubičastog svjetla za ubijanje bakterija, gljivica i virusa.

Koristimo ju post-operativno, nakon zahvata popust postavljanja dentalnih implantata, vađenja zuba i sl. jer pomaže smanjiti upalu i bol te pospješiti zacjeljivanje zahvaćenog područja. Koristi se i za liječenje parodontnih bolesti, smanjenje bakterija u usnoj šupljini i smanjenje rizika od karijesa.

Terapiju ozonom također koristimo i za uklanjanje bakterija u korijenskim kanalima prilikom liječenja zuba.