Zimmermann dental - oralna kirurgija i parodontologija
Oralna kirurgija i parodontologija
20.11.2022.

Protetika

Što je protetika?


Protetika je u dentalnoj medicini i funkcija i estetika. Nedostatak zuba, boju i oblik zuba - sve to rješavamo zahvatima koji spadaju u protetiku. Protetika se u pojedinim slučajevima preklapa s implantologijom ali i drugim dentalnim grana, ovisno o problematici i dijagnozi koju rješavamo. Ljepota i kompleksnost dentalne protetike, osim što se izvodi u izuzetno limitiranom prostoru usne šupljine, jest u činjenici što ona istovremeno mora biti funkcionalna i estetski privlačna. Cilj dentalne protetike je proizvesti protetski rad (krunicu, most ili protezu) koji će izgledati identično kao prirodni zubi, a da pritom njihove osnovne funkcije žvakanja i zagriza budu optimalne.

Protetski radovi su u osnovi krunica, most na zubima, krunica i most na implantatima, proteza i kombinacija krunica/most s protezom. Shodno tome protetiku dijelimo na fiksnu protetiku, mobilnu protetiku i kombiniranu protetiku.

Fiksna protetika


Fiksna protetika podrazumijeva protetske radove koji ostaju fiksno u usnoj šupljini i pacijenti ih nemogu samostalno vaditi iz usne šupljine.

Kod fiksnih protetskih nadomjestaka, nosači mogu biti izbrušeni zubi i/ili dentalni implantati te ih iz tog razloga, a radi lakešeg razumijevanja za pacijente dijelimo na:

FIKSNI RADOVI S IMPLANTATIMA

 
Solo krunica na implantatu
Solo krunica na jednom implantatu fiksni je protetski nadomjestak. To znači da ostaje trajno u ustima pacijenta i pacijent ju ne može sam odstraniti iz usne šupljine. Solo krunice na jednom implantatu odlično su rješenje kada pacijentu nedostaje jedan zub.
Most na više implantata
Fiksni radovi mogu se postavljati na jednom implantatu ili na više implantata, ovisno o broju zuba koji moramo nadomjestiti i ovisno o količini i kvaliteti kosti u regiji za koju predlažemo protetsku terapiju s dentalnim implantatima.
All on 4, all on 6 sistemi
Ukoliko pacijent nema niti jedan zub u čeljusti te ih želi nadomjestiti, ali nije sklon mobilnoj varijanti protetskog rada u vidu proteze, tada možemo predložiti implanto-protetske sisteme poput all-on-4 ili all-on-6.

FIKSNI RADOVI BEZ IMPLANTATA

 
Solo krunice
Solo ili individualna krunica izrađuje se na jednom izbrušenom zubu. Primjerice ako uz pomoć plombe/ispuna više ne možemo nadomjestiti površinu koja nedostaje ili je kruna zuba koju nadomještamo u potpunosti destruirana.
Mostovi na više zuba
Most na više zuba izrađujemo kada nadomještamo veći broj zuba. Primjerice ako pacijentu nedostaju petica i sedmica te nema dovoljno kosti za postavljanje implantata, tada izrađujemo most od 4 člana - u tom slučaju brusimo četvorku i šesticu na koje cementiramo gotov fiksni rad.
Most od 12 članova
Most od 12 članova u jednoj čeljusti još nazivamo semicirkularni most. Njegova izrada uključuje i prethodnu kompletnu sanaciju zuba i okolnih struktura kako bi most mogao optimalno trajati te kako bi bili zadovoljeni svi funkcionalni i estetski parametri.

ORALNI SKENER - 3shape TRIOS

Digitalizacija u dentalnoj medicini postala je preduvjet uspješnih protetskih i implantoprotetskih terapija. Digitalni skener spada u digitalnu tehnologiju koju ne posjeduje puno ordinacija u Rijeci i okolici.

Zašto nam služi digitalni skener?

Fizički otisci za privremene i/ili fiksne/mobilne protetske radove polako postaju prošlost. Sada umjesto otiska, uz pomoć dentalnog skenera možemo skenirati cijelu čeljust. Dobivene podatke možemo dodatno obraditi (ovisno o potrebi) te proslijediti dalje u dentalni laboratoriji koji će nastaviti s izradom krunica, mostova ili proteza. Ljepota ovog uređaje jest njegova preciznost i zanemariva margina pogreške - nema više ponavljanja otisaka - jedan dvominutni sken je dovoljan kako bi tehničar izradio vaš novi osmijeh. Osim preciznosti, dodatna prednost za pacijente je nekorištenje otisne mase koja mnogim pacijentima stvara dodatan osjećaj nelagode prilikom uzimanja otiska.

Mobilna protetika


Mobilna protetika podrazumijeva protetske radove koji nisu trajno fiksirani ili cementirani u usnoj šupljini te ih pacijenti mogu samostalno vaditi iz usne šupljine radi održavanja oralne higijene. Mobilne protetske radove dijelimo na:

  • potpune proteze
  • parcijalne proteze
  • proteze s metalnom bazom tzv. wiron ili wironit proteze

Kombinirana protetika


Kombinirana protetika, kao što i samo ime sugerira, podrazumijeva protetski rad koji je djelomično fiksan i djelomično mobilan.

Fiksni dio u pravilu su zubne krunice ili mostovi, a mobilni dio je parcijalna metalna ili akrilatna proteza koja se uz pomoć posebnih kvačica tzv. attachmenta povezuje s fiksnim dijelom rada.

U ovom slučaju pacijenti mogu samostalno skidati mobilni dio radi održavanja oralne higijene.

“Protetika je početak i kraj u dentalnoj medicini.
Dobar protetičar je onaj doktor koji će u jednakoj mjeri brinuti o pravilnosti vašeg zagriza i o ljepoti vašeg osmijeha.
Vrhunski protetičar je onaj doktor koji će uz sve to estetiku vašeg osmijeha prilagoditi vašoj osobnosti.”