Grillz
21.11.2022.
Ortodoncija
30.03.2023.

Estetika lica

Neraskidiva veza s estetikom osmijeha


Estetika lica neraskidivo je povezana s estetikom osmijeha. Ukoliko želimo savršenu, osobnosti prilagođenu estetiku osmijeha, tada estetiku lica bez iznimke trebamo uzeti u obzir kako bi transformacija osmijeha bila potpuna. Estetika osmijeha ne počinje niti završava isključivo osmijehom. To se posebno odnosi na neposredna područja koja okružuju i ocrtavaju usta.

Nazolabijalne i marionetske bore te bore neposredno iznad i ispod usana okvir su nečijeg osmijeha. Kada taj okvir svojom estetikom ne prati estetiku osmijeha vrlo često ni pacijent ni doktor nisu u potpunosti zadovoljni.

U Zimmermann dental aesthetic studiu brinemo o zdravlju vaše usne šupljine, funkciji i estetci vašeg osmijeha ali i estetici vašeg lica.

Dermalni filleri


S godinama koža gubi kolagen. Kolagen je važna tvar koja čini sastavni dio ljudskog tijela, uključujući kožu, mišiće, kosti i vezivna tkiva. Smanjene količine kolagena u koži uzrokuju opuštenost kože i gubitak volumena. Koža postaje tanja, gubi elastičnost i počinje visiti. Manjak kolagena u koži uspješno možemo nadomjestiti uz pomoć dermalnih filera.

Dermalni fileri spadaju u nekirurške, neinvazivne kozmetičke zahvate. Koristimo ih za popunjavanje bora, izglađivanje naglašenih linija i vraćanja volumena konturama lica.

HIJALURONSKI DERMALNI FILERI

 

Hijaluronska kiselina je sastavni je dio našeg tijela. Veže vodu i koži daje volumen. S godinama, hijaluronska kiselina u koži gubi sposobnost skladištenja vode. Koža gubi vlažnost i volumen, postaje suša i tanja te se slabije obnavlja, a gubitak volumena rezultira opuštenom kožom.

Hijaluronska kiselina je oblik kristalno prozirnog gela koji se ubrizgava kako bi vratio izgubljeni volumen vašem licu, zagladile linije i bore, te modelirao vaš profil ili usnama dao puniji oblik.

Uz pomoć hijaluronskih dermalnih filera vraćamo volumen i mladost vašoj koži i licu, ne mijenjajući njihov prirodan izgled.

Postoje različite vrste dermalnih filera koje koristimo ovisno o rezultatu koji želimo postići.

UZ POMOĆ DERMALNIH FILERA MOŽEMO:

 
 • povećati volumen usana
 • oblikovati ili istaknuti jagodice
 • podignuti kut usana
 • poboljšati ili ispuniti plitka područja na licu
 • smanjiti ili ukloniti sjenu ili boru ispod očiju uzrokovanu donjim kapkom
 • popuniti ili ublažiti izgled udubljenih ožiljaka
 • popuniti ili ublažiti statične bore, posebno na donjem dijelu lica (marionetske bore, bore smijeha, pušačke bore)

Botox


Botox ili botulinski fileri više nisu tabu tema. Fokus pacijenata više nije toliko na pomlađivanju koliko na suptilnoj korekciji estetike lica. Botoks blokira signale od živaca do mišića. Botulinski toksin ili botox u mišiću blokiraju njegovu kontrakciju. Zbog toga se bore opuštaju i omekšavaju.

Dok dermalne filere poput hijalurona koristimo kako bi popunili i vratili volumen određenim regijama lica, botox više koristimo u preventivne svrhe.

Što to znači?
Uzmimo za primjer globularne bore, dvije paralelne bore između obrva koje se s godinama sve više urezuju i ističu. U njihovom slučaju, apliciranje botoxa spriječit će kontrakciju mišića u toj regiji - kada spriječimo kontrakciju, nema mrštenja, a kada nema mrštenja nema ni bora.

UZ POMOĆ BOTOXA MOŽEMO:

 
 • ukloniti bore između očiju - "bore mrštilice", "glabelarne bore" ili "frown lines"
 • ukloniti bore oko očiju - "crows feet" ili "bore smijalice"
 • ukloniti bore na nosu - "bunny lines" ili "nazalne linije"
 • ukloniti bore na čelu
 • podignuti kut usana
 • podignuti obrve
 • spustiti gornju usnu kod pretjerno eksponiranog zubnog mesa - tzv. gummy smile

JESAM LI JA KANDIDAT ZA BOTOX, DERMALNE FILERE
ILI OBOJE I KOJA MI JE KOLIČINA POTREBNA?

 

Pacijentice i pacijenti često u Zimmerman dental aesthetic studio dolaze s neodoumicom o vrsti tretmana za bore kojem bi se željeli podvrgnuti.

Velika količina neprovjerenih članaka na internetu i savjeti prijatelja i prijateljica dodatno ih zbunjuju.

Ovisno o regiji i vrsti bora koje želimo korigirati ovisit će i vrsta predloženog tretmana. Načelno botox koristimo za bore koje nastaju ekspresijom tj. više ili manje izraženom mimikom lica - tzv. dinamičke bore, dok dermalne filere koristimo za statičke bore koje su vidljive na licu i kada mimika nije prisutna.

Najsigurnije je reći kako odabir tretmana za bore kao i količina filera i/ili botoxa koji će se koristiti za vrijeme tretmana (s ciljem postianja optimalnih rezultata) varira od pacijenta do pacijenta. Ove je parametre nemoguće procijeniti prije kliničkog pregleda.

Koja je moja idealna kombinacija tretmana za bore? Pitaj nas!